Menu

GREEK

Η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε τις σπουδές της, στο πιάνο και τα θεωρητικά, στο Ωδείο της πόλης. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με διάκριση και βραβείο, ενώ ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μιλάνο με τον Ρομπέρτο Κοβιέλλο.

Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο “Μαρία Κάλλας- Βest Debut Artist of the Year” ερμηνεύοντας τη Βιολέτα στην Τραβιάτα στο Ντάλλας. Στον ίδιο ρόλο είχε πρωτοεμφανιστεί το 2007 στην Όπερα της Ρώμης, με την σκηνοθετική υπογραφή του Φράνκο Τζεφιρέλλι. Με το μεγάλο σκηνοθέτη συνέχισε τη συνεργασία της ως Νέντα στους Παλιάτσους, ως Τόσκα στην ομώνυμη όπερα και ως Αλίτσε στον Φάλσταφ.

Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, όπως: τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης ανοίγοντας την καλλιτεχνική σεζόν του 2014-2015 με την Μποέμ, στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου ανοίγοντας την σαιζόν 2019-2020, την Όπερα του Τόκυο και του Σίδνεϋ, την Όπερα του Σαν Ντιέγκο , τις Κρατικές Όπερες της Βιέννης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Βαρκελλώνης,  της Ρώμης, της Βερόνας, του Άμστερνταμ, της Στουτγκάρδης, της Κοπεγχάγης, την Όπερα Γκαρνιέ  και Champs Elysées του Παρισιού, την Όπερα La Monnaie των Βρυξελλών, του Μόντρεαλ, του Λουξεμβούργου, του Ντάλλας, της Μπολόνια, της Γένοβας, της Κατάνια, του Τορίνο, του Μόντε Κάρλο, του Μονπελιέ  και το Τεάτερ αν ντερ Βίεν. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε σπουδαίες αίθουσες συναυλιών όπως το Κοντσερτχάους της Βιέννης, το Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, την αίθουσα Τσαϊκόφσκυ της Αγίας Πετρούπολης, το ΚΚL της Λουκέρνης, την Τόνχαλε της Ζυρίχης, στη Νέα Υόρκη”Mostly Mozart festival” και πρόσφατα στην αίθουσα συναυλιών της Βαμβεργης.

Το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφορησε  η ηχογράφηση του Ντον Τζιοβάνι υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή για λογαριασμό της Sony Classic στην οποία ερμηνεύει το ρόλο της Ντόννα Άννα.

Ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το ντεπούτο της στο Κοβεν Γκάρντεν στην όπερα Ντον Τζιοβάννι ως Ντόννα Ελβίρα , στην Όπερα Champs Elysées στο ρόλο του Sifare στο Μιθριδάτη (Μότσαρτ), ρόλο που επανέλαβε και στην Όπερα La Monnaie των Βρυξελλών. Καθιερώθηκε ως  Aλτσίνα (Χέντελ) με μαέστρο τον Κριστόφ Ρουσέ στην όπερα Γκαρνιε του Παρισιού , ρόλο που υποδύθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών  στο Ηρώδειο με μαέστρο τον Γ. Πέτρου με μεγάλη επιτυχία καθώς και στην όπερες της Βιέννης με μαεστρο τον Μ. Μινκοφσκυ και της Στουτγκάρδη .  Ως Φιορντιλίτζι (Ετσι κάνουν όλες) εμφανιστηκε στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού , ενώ πρόσφατα ως Αμέλια στον Σιμον Μποκκανέγκρα στις όπερες του Μονπελιέ , Αμβέρσας,  Λουξεμβούργου και Σαν Καρλο της Νάπολης . Επίσης τη Βιολέττα (Τραβιάτα)  στην Σταατσόπερ της Βιέννης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης. Συμμετείχε, ακόμη, στην Ενάτη (Μπετόβεν) στο Κοντσερτγκεμπάου στο Αμστερνταμ και στη Σεούλ  υπό τη διεύθυνση του Ίβαν Φίσερ, σε μια παράσταση που αναμεταδόθηκε ζωντανά, καθώς και στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του Κ. Τρικολίδη.

Το ρεπερτόριό της είναι ιδιαίτερα ευρύ και εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ρεπερτορίου όπως: Ιφιγένεια στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι (Γκλουκ), Αλτσίνα στην ομώνυμη όπερα του Χέντελ , Ντόνα Άννα και Ντόνα Ελβίρα στον Ντον Τζιοβάνι (Μότσαρτ), Φιορντιλίτζι στοΈτσι κάνουν όλες (Μότσαρτ) με τη φιλαρμονική της Βιέννης ,  Κονστάντσε στην Αρπαγή από το Σεράι (Μότσαρτ), Βιτέλλια στην Μεγαλοψυχία του Τίτο, Βιολέτα στην Τραβιάτα , Αμέλια στο Σιμον Μποκκανεγκρα (Βέρντι), Σεμίραμις (Ροσίνι),  Άννα στο Μωάμεθ το 2ο (Ροσσίνι), Ρουσάλκα στην ομώνυμη όπερα (Ντβόρζακ), Μπερενίτσε (Σιπιόνε Χαίντελ) Νέντα στους Παλιάτσους (Λεονκαβάλλο), Τόσκα στην ομώνυμη όπερα (Πουτσίνι),  Μανόν του Μασνέ , Ιουλιέττα του Γκουνώ , Μιμή στη Μποέμ του Πουτσίνι , Ginevra di Scozia (Σιμόνε Μαίρ), Σεχραζάντ του Ραβέλ με την ορχήστρα της Βαμβέργης υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καρύδη.

Έχει στο ενεργητικό της  4 ηχογραφήσεις  της όπερας  Ντον Τζιοβάνι (Ντόννα ‘Αννα),  Il turco in Italia (Φιοριλλα), άριες και ντουέτα του Ροσσίνι, δύο ηχογραφησεις της  Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν με τη Συμφωνική του Σύδνεϋ και με την ορχήστρα της Βουδαπέστης, την Ginevra di Scozia (Σιμόνε Μαίρ), έργα Παπαϊωάννου,  Σεμίραμις  με μαέστρο τον Α. Τζέντα , καθώς και το DVD της Ρουσάλκα από την Όπερα La Monnaie των Βρυξελλών υπό τη διεύθυνση του Άνταμ Φίσερ.

Στο προσεχές μέλλον, μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύσει ρόλους όπως: Ελβίρα (Ντον Τζιοβαννι) στο Κόβεν Γκάρντεν , Τραβιάτα στο Εθνικό θεατρο του Τόκυο, Βιτέλλια (Μεγαλοψυχία του Τίτο) στη Βαρκελλώνη, Λουίζα Μίλλερ (Βερντι) στη Μπολώνια, Λιου στην όπερα του ΧιΑν στην Κίνα , Μπερενίτσε (Σιπιόνε Χαίντελ).

Οκτώβριος 2019