Menu

GREEK

Η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε τις σπουδές της, στο πιάνο και τα θεωρητικά, στο Ωδείο της πόλης. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με διάκριση και βραβείο, ενώ ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μιλάνο με τον Ρομπέρτο Κοβιέλλο.

Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο “Μαρία Κάλλας- Βest Debut Artist of the Year” ερμηνεύοντας τη Βιολέτα στην Τραβιάτα στο Ντάλλας. Στον ίδιο ρόλο είχε πρωτοεμφανιστεί το 2007 στην Όπερα της Ρώμης, με την σκηνοθετική υπογραφή του Φράνκο Τζεφιρέλλι. Με το μεγάλο σκηνοθέτη συνέχισε τη συνεργασία της ως Νέντα στους Παλιάτσους, ως Τόσκα στην ομώνυμη όπερα και ως Αλίτσε στον Φάλσταφ.

Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, όπως: τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας την καλλιτεχνική σεζόν του 2014(-15;) με την Μποέμ, την Όπερα του Σαν Ντιέγκο ως Ντόνα Ελβίρα στον Ντον Τζιοβάνι, την Όπερα του Τόκιο και του Σίδνεϋ, τις Κρατικές Όπερες της Βιέννης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Ρώμης, της Βερόνας, του Άμστερνταμ, της Στουτγκάρδης και της Κοπεγχάγης, την Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού, την Όπερα των Βρυξελλών, του Μόντρεαλ, του Ντάλλας, της Μπολόνια, της Γένοβας, της Κατάνια, του Τορίνο, του Μόντε Κάρλο και το Τεάτερ αν ντερ Βίεν. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε σπουδαίες αίθουσες συναυλιών όπως το Κοντσερτχάους της Βιέννης, το Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, την αίθουσα Τσαϊκόφσκυ της Αγίας Πετρούπολης, το ΚΚL της Λουκέρνης, την Τόνχαλε της Ζυρίχης και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη.

Ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το ντεπούτο της στην Όπερα Champs Elysées στο ρόλο του Sifare στο Μιθριδάτη (Μότσαρτ), ρόλο που επανέλαβε στην Όπερα La Monnaie των Βρυξελλών. Ερμήνευσε την Aλτσίνα (Χέντελ) με μαέστρο τον Κριστόφ Ρουσέ και τη Φιορντιλίτζι στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού. Επίσης τη Βιολέτα στην Τραβιάτα στην Σταατσόπερ της Βιέννης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης. Συμμετείχε, ακόμη, στην Ενάτη (Μπετόβεν) στο Κοντσερτγκεμπάου, υπό τη διεύθυνση του Ίβαν Φίσερ, σε μια παράσταση που αναμεταδόθηκε ζωντανά, καθώς και στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του Κ. Τρικολίδη.

Το ρεπερτόριό της είναι ιδιαίτερα ευρύ και εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ρεπερτορίου όπως: Ιφιγένεια στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι (Γκλουκ), Αλτσίνα στην ομώνυμη όπερα (Χέντελ), Ντόνα Άννα και Ντόνα Ελβίρα στον Ντον Τζιοβάνι (Μότσαρτ), Φιορντιλίτζι στοΈτσι κάνουν όλες (Μότσαρτ), Κονστάντσε στην Αρπαγή από το Σεράι (Μότσαρτ), Βιολέτα στην Τραβιάτα (Βέρντι), Σεμίραμις (Ροσίνι), Άννα στο Μωάμεθ το 2ο (Ροσίνι), Ρουσάλκα στην ομώνυμη όπερα (Ντβόρζακ), Νέντα στους Παλιάτσους (Λεονκαβάλλο), Τόσκα στην ομώνυμη όπερα (Πουτσίνι), κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει πολλά CD και DVD όπως: Ντον Τζιοβάνι (Μότσαρτ), Il turco in Italia, άριες και ντουέτα του Ροσίνι, την Ενάτη (Μπετόβεν) με τη Συμφωνική του Σύδνεϋ και την Ginevra di Scozia (Σιμόνε Μαιρ), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της CD ως Σεμίραμις καθώς και το DVD της Ρουσάλκα στην Όπερα La Monnaie των Βρυξελλών, υπό τη διεύθυνση του Άνταμ Φίσερ.

Ακόμη, το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφορεί η ηχογράφηση του Ντον Τζιοβάνι υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, για λογαριασμό της Sony Classic, στην οποία ερμηνεύει το ρόλο της Ντόνα Άννα.

Στο προσεχές μέλλον, μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύσει ρόλους όπως: η Αλτσίνα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, η Ντόνα Άννα (Ντον Τζιοβάνι) στο Champs Elysées στο Παρίσι και στη Βαρκελώνη, η Σιμόν Μποκανέγκρα στο Λουξεμβούργο και στην Αμβέρσα, κ.ά.